Magazín: Legenda Arne Jacobsen

Legenda Arne Jacobsen

17. prosince 2012 Rubrika: Světoví designéři

Již v roce 1927 získal dosud neznámý sedmadvacet letý mladík ocenění na kodaňské výstavě architektury za ultramoderní koncept Domu budoucnosti. Nikdo ani netušil, že jednoho dne bude Arne Jacobsen legendou ve světě designu, ke které budou vzhlížet celé generace designérů.

dánsky designér Arne Jacobsen a křeslo egg Arne Jacobsen - portrét slavného designéra

Kolébka designu Kodaň

Jak to již bývá, osud Jacobsena nepřivedl k jeho řemeslu přímou cestou. Začal studiem techniky, pracoval jako zedník, jistou chvíli byl i námořníkem. Naštěstí jeho talent nezůstal bez povšimnutí a tak se stalo, že Arne začal studovat architekturu. Netrvalo dlouho a přišly první designová ocenění na jeho adresu.

Slavná židle Mravenec

Designérskou obec obzvlášť zaujal návrhem židle Mravenec. Ta vznikla v roce 1951 a díky jednoduchému tvaru tvarované překližky, která se nápadně podobá na tělo mravence, se stala hitem na dalších minimálně 50 let.

Všeumělec

Jako umělec využíval svůj talent ve všech směrech. Navrhoval prakticky vše od nábytku, bytových doplňků, nádobí, světel až po architekturu budov. V jeho hlavě se zrodil design židlí, sedaček a křesel, které jsou dodnes populární a jen těžko se najde nějaký designér, který by je trumfnul. Významná je i jeho tvorba pro značku Stelton na kolekci Cylinda Line.

Štítky: Dánsky design, Designéři, Severský design, Stelton

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ