Magazín: Malba světlem

Malba světlem

13. srpna 2014 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Fotografie, záznam vzpomínky, uchování si pohledu do minulosti na řadu hezky prožitých okamžiků. Také se jedná o dokument moderní lidské společnosti. Díky fotografiím můžeme nahlédnout na to, jak to tenkrát vypadalo. Pojďme se tedy podívat na malbu světlem v čase.

cyklus Křídla přirody Pohled z okna

Počátky

Již odedávna se malíři snažili přjít na metodu, ktrá by zaznamenala to, co vidíme. Leonardo da Vinci přišel s vynálezem tzv. camera obscura. Leonardo jej používal ke studiu architektury. Jednalo se o zatměnou skříňku s čočkou promítající obraz na plochu. Poté malíř nakraslil uhlem obraz a dílo bylo hotové. Před samotným vznikem fotografie předchází odhalení optických vlastností skla a objev světlocitlivých sloučenim stříbra.

Název fotografie, nebo -li malba světlem, se poprvé veřejně použilo v roce 1839, za jeho autora považujeme německého astronoma Jahanna Mädlera.

První skutečnou a nejstarší dochovanou fotografiíí je pohled z Niepcova okna. Joseph Nicéphore Niepce zhotovil tuto fotografii již v roce 1826, nazval ji jednosuše "Pohled z okna". Za chvíli na scénu přichází Louis Jacques Mandé Daguerre. Právě on objevil metodu tzv. daguerrotypie. Jedná se o exponování na postříbřenou destičku vystavenou účinkům jodových par, později vyvolání rtuťovými parami. Anglický šlechtic Hanry Fox Talbot přišel s rychlejším a zajímavějším objevem. Byl schopenm zhotovit kvalitní obraz bez měděné desky. Stačil mu obyčejný papír a mohl z originálu získat různý počet kopií.

Takový vynález se šířil velmi rychle. Přicházela na řadu otázka: "Způsobní to snad zánik malířství jako takového?" Řekněme, že se spíš jednalo o úplný převrat v malířství. Právě teď mohli malovat co chtějí. Už nemuseli kopírovat realitu, dobrý malíř mohl konečně svévolně malovat. Můžeme si říct "bohu dík", díky tomu máme zajímavé obstraktní obrazy, různě smíchaných a propojených barev.

Se skokem do 21. století

Cvaknání digitálních fotoaparátů a zrcadlovek, elektronický zvuk při stlačení fotoaparátu na tabletu, nebo na mobilu. To vidíme a slyšíme na místech, kde se rádi toulají turisti, aby své vzpomínky a zážitky mohli ukázat doma svým rodinám. Někdo si jednoduše nahraje fotky do elektrorámečku a bude si je přehrávat, někdo je založí do alba a jednou za uherák se na ně podívá. Ale co takové fotky, které stojí za zmíňku? Ukažte je! Vystavte si je doma, uzavřete je do rámečku na fotky a mějte vaše krásné chvíle stále na očích.

Přejete si závěsný, nástěnný, nebo obyčejný, takový, který si postavíte na pracovní stůl? Pokud jste se ještě nerozhodli, inspirujte se v naší akční kampaňi až do 19. srpna 2014.

Zdroj: paladix.cz

Foto: ceskatelevize.cz

Štítky: Obrazy, Rámečky na fotky

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ