Magazín: Malý byt: bydlete chytře a designově

Malý byt: bydlete chytře a designově

09. února 2017 Rubrika: Tipy pro bydlení

Že je malý byt překážkou pro dokonalý design? Boj s nedostatkem místa sice řeší v dnešní době každý druhý, ale i na to se dá vyzrát! Stačí znát pár fíglů a z malého bytu může být útulný harmonický prostor.

Malý interiér
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/188799409355194212/

Ze začátku má každý jasnou vizi. „Tady bude velká postel, protože naproti je okno a ráno na mě bude svítit sluníčko. Naproti budu mít stolek, vedle něho komodu a támhle obrovskou vestavěnou skříň, do které uložím všechno oblečení. No a tady bude pohovka, televizní stolek a v rohu ta krásná skříň, co jsem viděla minulý týden v obchodu.“ Bum, bác – teď se podíváte na rozměry nábytku a vaší místnosti a chce se vám brečet. Vysněný prostor je rázem pryč.

Malý interiér 1
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/128845239319094129/

Položte si tyto otázky:

„ Kolik nábytku mám, kolik ho potřebuji koupit a kolik věcí do něj uložím?“

Suma sumárum vám vyjde přibližný výsledek, se kterým už pak musíte umět operovat. Nejlepší volbou je samozřejmě nábytek na míru. Designér nebo šikovný truhlář vám přímo místnost zaměří a podle vašich parametrů vám vás vysněný kousek navrhnou a dají vyrobit. Tahle možnost je ale většinou finančně náročná, proto čím dál častěji lidé využívají výhodných internetových obchodů.

Tady ale pozor! Na obrázku vše vypadá jinak než v reálu, proto pokaždé koukejte na parametry, abyste se pak ve výsledku nedivili rozměrům.

Malý interiér 2
Vyvýšené patro může skrývat úložné prostory. Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/485474034815799139/

„Kam umístím postel?“

Někdo má garsonku, někdo místnost navíc a jiní mají dokonce 2+1 nebo 2 + kk. V tomhle je opravdu velký rozdíl, protože někdo si může dovolit udělat z jedné místnosti ložnici a umístit do ní tak postel, ale jiní musí všechno nacpat do jednoho pokoje, kde mají kuchyň, obývací pokoj a teď i ložnici.

Šikovným tipem a radou jsou dělicí příčky. Ty totiž mohou být jak estetické, tak i praktické. Místnost vám rozdělí na několik funkčních místností, do některých si můžete uložit i několik věcí a navíc vám prostor stmelí dohromady a vy pak máte harmonický interiér. Postel pak můžete umístit do té části místnosti, kam se vám rozměry bude hodit nejvíce.

Malý interiér 3
I dělicí příčka v místnosti může být estetická a na pohled zajímavá. Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/135882113736995007/

„ Jak jsem náchylná/náchylný na hluk?“

Pokud máte malý byt nebo prostor, ve kterém máte několik funkčních částí, tak se musí počítat i s tím, že v místnosti budou spotřebiče, které mohou být hlučné. I tady máte několik možností, jak tuhle situaci pohodlně vyřešit. Takovou tou nejjednodušší radou je, že si koupíte spotřebiče, které budou mít tichý chod – nebo alespoň tišší než klasické.

Druhou radou je, že spotřebiče zabudujete do nábytku, který je částečně odhluční. Tady to ale musí být vyřešené chytře, protože vždy myslete na to, že ke spotřebičům se musíme i vy sami kdykoli dostat.

Malý interiér 4
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/281543705753787/

Máte nějaké další tipy, o které se s námi chcete podělit? Napište je nám nebo nám pošlete konkrétní fotografie! :-)

Štítky: Bytové doplňky, Design, Interiérové dekorace, Nábytek

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ