Magazín: Na počátku všeho je bublina, aneb jak se fouká sklo

Na počátku všeho je bublina, aneb jak se fouká sklo

09. června 2014 Rubrika: Pod pokličkou

Bubliny se nedělají jen ze žvýkaček! Nevěříte? Tak si přečtěte náš článek o foukání skla a uvidíte, že divotvorné bubliny jdou dělat i z hmoty, která svou konzistencí připomíná spíše sirup než sklo a z níž zruční skláři vytváří vskutku elegantní a stylové doplňky.

Designové doplňky ze skla Skleněné doplňky Foukání skla Proces foukání skla

Foukání skla je velmi stará technika, která se rozvíjela už v dobách před naším letopočtem, ale v průběhu přibývajících let a zkušeností se vyvinula v dnešní umění, kterým skláři oplývají. Samotný proces foukání skla je poměrně složitý. Započíná jej jedna malá kapka skla, do něhož se foukne malé množství vzduchu, aby se od sebe oddělily stěny skleněné baňky. Následně je hmota zahřívána a tvarována do požadovaného tvaru. Zruční skláři jsou schopní vytvořit skutečně křehké a tenké sklo. Je to především proto, že hmota, z níž se skleněné produkty vyrábějí je vysoce elastická a tuhne, až při ztrátě tepla.

Obláčkové foukání

O dávných dob, do 19. století se využíval proces volného vyfukování zahrnující foukání krátkých obláčků vzduchu do roztaveného skla, které je udržováno tekuté díky dmychadlu. To má za následek vytváření elasticity vnitřku a vnějšku skleněné nádoby. Následná práce skláře by měla být poměrně rychlá, aby sklo neztuhlo.

Tóny sklářské píšťaly

Později se vyvinula alternativní metoda foukání skla, která přišla po vynálezu volného vyfukování. Kapička tekutého skla je umístěna na konci sklářské píšťaly, a pak se vyfoukne do dřevěné, nebo kovové vyřezávané formy. Tvarem formy a texturou bubliny skla je určen design nádoby, nejde však jen o formu, ale také o zručnost skláře.

Hnutí skla

Dříve se sklo využívalo výhradně ke spotřebním účelům a mnohem používanější byla keramika. Sklotvorné umění oficiálně představil roku 1962 Harvey Littleton, když otevřel studio nazvané „Studio hnutí skla.“ Littleton experimentoval s chemickým složením skla a pořádal celkem dva workshopy v muzeu umění, kde předváděl co je možné se sklem dělat v tekutém stavu. Jeho počínání vyvolalo vlnu nadšení a ke sklářskému umu se začalo hlásit množství sklářů umělců, kteří na Littletona navazovali. V současné době díky tomu existuje velké množství institucí po celém světě, které nabízejí sklářská školení a kurzy práce se sklem.

Díky tomuto rozvoji se sklo stalo oblíbeným materiálem designérů. Přesvědčte se sami v naší akční kampani, kde nabízíme velké množství výrobků ze skla za výhodné ceny.

Štítky: Bytové doplňky, Designové dekorace, Interiérové dekorace

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ