Magazín: Návrat k přírodě: Dům plný jezírek a stromů

Návrat k přírodě: Dům plný jezírek a stromů

10. června 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Už jste někdy slyšeli o tom, že bychom se ve svém interiéru měli obklopovat živými rostlinami? Architekti tohoto bizarního domu vzali tuto radu doslova, a vy se teď můžete podívat, co z toho vzniklo!

prirodni-dum-stromy-jezirka
Zvláštní dům byl postaven v Turíně

Ano, měli bychom se ve svém domě či bytě určitě obklopit živými rostlinami. V Turíně však tuto poučku vzali vážně a postavili dům s názvem 25VERDE. Architekti a developeři zde ukázali, že i v rušném a přecpaném městě lze postavit stavbu, která se bude ve svém okolí vyjímat, ale zároveň dobře splyne s okolními baráky.

stromy-jsou-vsude-architektura
Rostliny jsou opravdu všude, i na velkém dvoře, který k domu přiléhá

Dýchající dům

V průběhu celého roku a s obměnou ročních období i samotný dům dýchá. Ve svých útrobách skrývá dokonce 63 velkých apartmánů a kolem 150 živých stromů. Dalších 40 vzrostlých se jich ukrývá na dvoře.

Ale nemyslete si, že tvůrci nevybírali stromy pečlivě. Chtěli především takové, které rostu do výšky a prioritu dávali stromům listnatým. Svým růstem totiž zcela nezakryjí překrásný výhled na město a když na podzim opadají, aby se do bytů dostalo přirozené světlo, kterého je v tomto období málo.

interier-domu
Interiér byl navržen rovněž z přírodních materiálů
Rostliny a stromy jsou zalévány dešťovou vodou

zahradni dum
Pohled na "zahradní dům" zepředu

Dům ale není postaven žádnou z tradičních cest. Stojí totiž na železné konstrukci, jejíž desky imitují kmeny vzrostlých stromů. Kromě kovu bylo použito i dřevo, kámen nebo sklo. Samotné stromy pak pro obyvatele domu vyrábí kyslík a jsou součástí fasády. Pohlcují také poletující prach, kterého je v průmyslovém italském Turíně vážně mnoho.

Líbilo by se vám žít v takovém domě? Podělte se s námi do komentářů!

zdroj obrázků: bestofinteriors.com

jezirka-a-stromy-uvnitr-domu
Jezírka a stromy jsou i uvnitř samotného domu

Štítky: Design

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ