Magazín: Po stopách čajových lístků

Po stopách čajových lístků

29. ledna 2014 Rubrika: Doporučujeme, Mohlo by Vás zajímat

Kupujete si ho v obchodě, zalíváte vodou a vychutnáváte plnými doušky, ale moc o něm nevíte? Pojďte se tedy s námi podívat, jak a kde se čaj vzal.

čajová konvice na čaj se sypaným čajem

Legenda, která se vrací

Různých teorií a legend o tom, jak k vůbec k objevení čaje došlo, je spousta. Asi nejoblíbenější z nich, vypráví o čínském císaři Šen-nungovi, který objevil čaj naprostou náhodou. Při ohřívání vody v kotlíku mu do něj vítr zanesl čajové lístky. Císař obsah vypil a najednou se mu do žil vlila nová energie a síla. Čaj se tak stal oblíbeným nápojem nejen samotného císaře, ale i jeho dvora. Poté se tento „zázračný nápoj“ začal šířit za hranice samotné Číny do celé Asie.

A jak to bylo dál…

Stejně jako má každá pohádka své pokračování i příběh o čaji pokračuje. A to jeho cestou na evropský kontinent. Na něm se objevil počátkem 17. století, konkrétně v Holandsku. Holanďané tak na dlouhou dobu získali monopol na dovoz čaje. S postupem času přibyla i Anglie a Amerika, vždyť kdo by neznal slavné Bostonské pití čaje. Čaj a jeho konzumace se neustále rozšiřovala a stávala se víc a víc oblíbenou. Konečně ve 20. letech minulého století se z pití čaje stala dokonce móda. Kdo nechodil tzv. na čaj, jako by nebyl. A tak zatímco dnes jdou dámy raději na skleničku, dříve navštěvovaly spíše čajovny.

Ať už to bylo s objevením čaje jakkoliv, jisté je, že dodnes patří k oblíbeným nápojům. Osvěží a v zimě také zahřeje. A jak jinak si co nejlépe vychutnat čaj, než v designovém hrnku?

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ