Magazín: Pochutnejte si na dýni Hokkaidó

Pochutnejte si na dýni Hokkaidó

25. října 2015 Rubrika: Doporučujeme

Zpříjemněte si podzimní dny a vyzkoušejte nějaký z chutných dýňových receptů. Jsou ozkoušené, jednoduché a rychlé.

dyne
Zdroj: thefullerview.tumblr.com

Podzim a dýně jsou už taková synonyma, i když je to trend posledních pár let. Mnoho z nás si tuhle zeleninu oblíbilo, i já. Proto bych vám velice ráda představila rychlé, dobré a ozkoušené recepty. Ať vám šmakuje!

Chutná klasika: dýňová polévka

Připravte si dýni Hokkaidó, litr vývaru, dva stroužky česneku, kousek zázvoru, sůl, pepř, trošku chilli a mandle na ozdobení. Jakmile budete mít připravené všechny ingredience, můžeme se pustit do přípravy polévky. Z dýně odeberte semínka a do polévky použijte asi 800 g dužiny. Vývar přiveďte k varu, vložte do něj dýni pokrájenou na kousky a vařte ji až do změknutí. Před koncem přidejte prolisovaný česnek, polévku rozmixujte a dochuťte ji vylisovanou šťávou ze zázvoru či špetnou chilli. Mandle nasekejte na kousky a nasucho je opražte. Pak jimi polévku nakonec ozdobte.

pumpkin_soup
Pokud máte rádi ostřejší finish, nezapomeňte přidat chilli. Polévka je potom chuťově výraznější.

Fit dýňové risotto

K takové rychlé večeři budete potřebovat jednu dýni Hokkaidó, půl litru zeleninového vývaru, 200 rýže Arboriomáslocibuli aparmazán. Nejprve dýni očistěte a nakrájejte na stejné kostičky. V pánvi rozehřejte lžičku másla, osmažte najemno nakrájenou cibuli a dýni orestujte doměkka. Jakmile dýně bude měkká, posypte ji rýží a zalijte ji asi jednou až dvěma sběračkami teplého zeleninového vývaru. Směs nezapomeňte pravidelně promíchávat a podlévat ve chvíli, kdy se vývar vyvaří. Takto to opakujte do té doby, než je rýže uvařená tzv. na skus. Tip: rýže by neměla mít krémovou konzistenci. Rizoto servírujeme rozprostřené na velkém talíři a posypané parmazánem.

pumpkin_risoto
Do risotta můžete přidat i čerstvé bylinky, které máte po ruce. Fantazii se meze nekladou!

Jaký je váš oblíbený recept s dýní Hokkaidó?

Dominika Schmidtova

Dominika Schmidtová

Krása je v detailu – písemném, malovaném i tvůrčím.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ