Magazín: Vybarvěte si dům – barevná psychologie

Vybarvěte si dům – barevná psychologie

14. března 2017 Rubrika: Tipy pro bydlení

Je známo, že barvy dovedou ovlivnit naši náladu, pocity a celkové rozpoložení. Vybarvováním antistresových omalovánek se v poslední době odreagovává čím dál vice lidí. Ale co to vzít pěkně od začátku a podívat se na psychologii základních barev v interiéru?

barvy 1
Zdroj obrázku: https://goo.gl/images/c2aNxB
červená

Červená

Barva vášně, síly, touhy a lásky. Červená stimuluje chuť k jídlu, proto je její ideální použití v KUCHYNI či JÍDELNĚ. Nevhodná je naopak ve své intenzivní podobě překvapivě v ložnici či místech pro relaxaci. S červenou barvou tedy opatrně. Doporučuje se využít její jemnější tóny nebo střídmá výmalba na menších plochách.

modrá

Modrá

Pohodlí a klid. Barva, která člověka uklidní a má sílu probudit intelekt a silné myšlenky. Modrá navozuje stabilitu a také proto je hojně využívána firmami. V interiéru ji zkuste zakomponovat do LOŽNICE, KOUPELNY či STUDOVNY. Skvěle působí v kombinaci s bílou barvou.

zelená

Zelená

Barva pohody, uvolnění, relaxu a klidu. Zelená symbolizuje přírodu a pro některé státy je také barvou prosperity či peněz (odvozením od zelené barvy bankovek například Amerického dolaru). S touto barvou nešlápnete vedle, pokud ji použijete v LOŽNICI, OBÝVACÍM POKOJI, ale také v KUCHYNI.

žlutá

Žlutá

Veselá barva plná naděje a optimismu. Žlutá vnese do prostoru energii, radost i pohodu. Je třeba pracovat s jejím odstínem, ale obecně platí, že opticky zvětší prostor. Je vhodná téměř do každé místnosti. Naším tipem je se žlutou prozářit JÍDELNU či zútulnit OBÝVACÍ POKOJ.

oranžová

Oranžová

Další ze slunečných barev. Pozitivní, teplá oranžová dodá prostoru energii. Ve světlejším odstínu působí uklidňujícími účinky. Stejně jako červená může podporovat apetit. Proto je vhodná do KUCHYNĚ nebo JÍDELNY. Nevhodná je v sytém odstínu pro ložnici, kdy může působit příliš hrubě a vyvolávat neklid.

hnědá

Hnědá

Zemitá barva – dřevo, hlína, ale také barva požitků – čokoláda a dobrá káva. Hnědá evokuje pohodlí, ale i přírodní sílu. Kombinací správných odstínů vytvoří příjemný tlumený prostor. Hodí se zejména do OBÝVACÍHO POKOJE a obecně na podlahy. Ale pozor! V malém prostoru s nedostatečným osvětlením může působit smutně a špinavě.

černá

Černá

Neproniknutelnosti černé barvy je vhodné využít k podtrhnutí interiéru a doplnění akcentu dalších barev. Je skvělá v minimalistickém konceptu. Obecně však platí, že není barvou hlavní a neměla by v pokoji převládat. Ve velkém zastoupení může vyvolávat smutek a depresivní pocity. Proto je třeba s ní pracovat velmi pozorně.

bílá

Bílá

Něžná bílá. Barva čistoty a jemnosti. Základ každého prostoru. Ideální pro malé prostory, které opticky zvětší a provzdušní. Lze použít prakticky do každé místnosti. S nadčasovou bílou člověk nikdy nešlápne vedle.

Štítky: Design, Dětský pokoj

Barbora Celnarová

Jsem kreativec, social media nadšenec, detailista a puntičkář. Studentka Arts managementu s vášní pro běh. Jsem estét, který má rád řád a dobrodruh s touhou procestovat celý svět.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ