Magazín: Zjistěte, jak vypadá vánoční výzdoba v cizině

Zjistěte, jak vypadá vánoční výzdoba v cizině

25. prosince 2014 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Blikající světýlka v oknech, stromek ověšený zlatými a stříbrnými řetězy a dárky zabalené v papíře, jenž zbyl z minulého roku, protože byla škoda jej vyhazovat. České Vánoce si představujeme všichni podobně. Posuneme-li se ale za hranice naší země, zjistíme, že v nejdůležitější svátky roku vypadá výzdoba napříč státy podstatně jinak.

krušnohorská pyramida a Paradeisl

Znáte Paradeisl?

Nemusíme ale chodit až zas tak daleko. V Bavorsku mají místo našeho adventního věnce Paradeisl. Jedná se o konstrukci trojúhelníkového půdorysu, jejíž vrcholy tvoří jablka. V každém z nich je umístěna svíčka. Podobně jako u adventního věnce se každou neděli jedna svíčka zapálí. Dekorace je zdobena nejrůznějším cukrovím, sušeným ovocem nebo ořechy. V Sasku zase mají krušnohorské pyramidy – ty označují ozdobný stojánek se svíčkami, který se někdy používá i jako náhrada za vánoční stromek. Pyramidy jsou konstruovány tak, aby stoupající světlo ze svíček roztáčelo větrné růžice nacházející se na jejích vrcholu. Obdobu můžeme najít v našem andělském zvonění.

Jako v Las Vegas

V anglosaském světě, a především v Americe, si na Vánoce opravdu potrpí. Určitě si vzpomenete na americké vánoční filmy, v nichž to před svátky vypadá, jako by vás někdo vzal na party do Las Vegas. Američané totiž každoročně své domky obalí vánoční výzdobou od sklepa až po střechu. Barevná blikající světýlka jsou před nejdůležitějšími svátky prostě všude, takže máte pocit, že si spíše Vánoce někdo spletl s Matějskou. Uvnitř stavení už byste ale neměli pochyby, že jsou to klasické Vánoce. V každém bytě vás přivítá ozdobený stromeček. Specialitou jsou vánoční punčochy, které děti věší na krb v naději, že v nich ráno najdou dárky od Santy.

Slamění kozlové ze Švédska

Slaměné Vánoce na severu

Vánoce ve Švédsku jsou ve znamení nejrůznějších sladkostí. Tradičně se rodina jeden den před Vánoci sejde a peče perníčky a perníkové chaloupky, vyrábí pochoutky z marcipánu a nugátu a tvoří vánoční ozdoby. Tradičním vánočním materiálem je sláma, která je základem většiny ozdob a také typické slaměné vánoční figurky - kozla. Stromky mají Švédi zpravidla dva, první je se nachází v bytě ozdobený, druhý je obtočený vánočními světýlky na zahradě. Obvykle jsou také na stromku řetězy tvořené švédskými vlaječkami.

Štítky: Bytové doplňky, Interiérové dekorace

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ