Magazín: Obývací pokoj - naše soukromé místo pro život

Obývací pokoj - naše soukromé místo pro život

04. prosince 2013 Rubrika: Tipy pro bydlení

Obývací pokoj je důležitou součástí každého domova. Je to místo pro relaxaci, setkávání se s rodinou a přijímání návštěv. Zkrátka je to místnost všestranného využití, a proto by se nemělo zapomínat na její správné vybavení. Každý přece potřebuje prostor, ve kterém se bude cítit dobře.

obývací pokoj v teplých barvách

Základem každého obývacího pokoje je pohovka. Při jejím výběru je třeba vždy myslet na to, co od ní očekáváte. Pokud nemáte pokoj pro hosty, je dobré poohlédnout se rozkládací pohovce. Případná návštěva, která se zdrží má pak kde sklopit hlavu. Záleží také i na velikosti pohovky. Musíte brát v potaz, kolik lidí jí pravidelně bude využívat, v případě, že by se chtěli vejít všichni najednou. Opomenout by se taky neměla velikost obývacího pokoje. Pokud toužíte po velké pohovce, ale doma na ní tak úplně nemáte prostor, vybírejte ze světlých barev. Odstíny bílé, béžové nebo krémové dodají velkému kusu nábytku odlehčený dojem a projasní celý prostor. Není nadto trochu si pohrát i s barvami. Toužíte po nějakém výrazném kousku nábytku do obývacího pokoje?  Jen do toho. Pořiďte si barevnou sedačku. Interiér nijak nezkazí, ale dodá šmrnc a energii.

Součástí obývacího pokoje často bývají knihy. Svojí soukromou knihovnu si vytvoříme za pomocí regálů nebo nástěnných polic. Ani jedna z variant není špatná. Regál si vybírejte podle jeho velikosti. Je opravdu lepší mít předem aspoň trochu promyšlené, co všechno do něj chcete dát. Opět musíme pracovat i s velikostí obývacího pokoje. Pokud zařizujete malý prostor, jsou vhodnější regály vysoké, užší a ve světlejších barvách. Místnost nebudou tolik zmenšovat a navíc vystavěné věci v nich lépe vyniknout. Ve větším obývacím pokoji je snazší využít nástěnné police. Respektive se s nimi pohrát. Můžete si je na zeď umístit různě nad sebe nebo po stranách.  Výhodou jsou ohýbané police třeba ve tvaru obdélníku. Využít se dá jak jejich vnitřek, tak i horní prostor.

Dalším veledůležitým bodem je osvětlení. V obývacím pokoji by měl být nějaký honosný lustr. Nemusí být příliš velký, ale v dnešní době jsou v dostání závěsné lustry s velice propracovanými detaily, které nepůsobí tísnivě. Opomenout by se nemělo ani nějaké komornější osvětlení jako je stolní nebo stojací lampa. Obývací pokoj pak působí uceleným dojmem. Stolní lampy jsou výborným doplňkem do regálů nebo polic. Stojací zas využijete při večerech s knihou.

Nábytek by byl, ale pro to abychom se cítili dobře v místnosti, potřebujeme i nějakou tu dekoraci. Jak je již výše zmíněno, obývací pokoj je místem setkávání. Proč ho tedy nenaplnit vzpomínkami na papíře?  Fotografie jsou dobrým startérem konverzace, připomínají prožité a dobré časy. Rámečky na fotky jsou proto nutností do každého pokoje, kde se potřebujeme a chceme cítit dobře. Snímky taky můžeme nechat dát zarámovat a zkrášlit jimi zeď. Pro nefanoušky velkoformátových fotografií jsou na stěny řešením obrazy. Milovníci minimalismu a jednoduchosti určitě ocení velké nástěnné hodiny, které ozdobí klidně celou jednu zeď, a prostor tedy nebude vypadat předekorovaně.

Obývací pokoj je zkrátka srdcem každého domova. A rada na konec. Nebojte se barev! Je jedno zda máte malý nebo velký prostor. Barvy přinesou do domova pohodu a vykouzlí úsměv na tváři. A jak si zařídit obývací pokoj nebo vyhlédnout designový dárek pod stromeček? Například i za pomoci akční nabídek na našem partenerském webu DesignOutlet.cz!

Štítky: Bytové doplňky, Osvětlení a svítidla, Rámečky na fotky

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ