Magazín: Otec skandinávského designu Tias Eckhoff

Otec skandinávského designu Tias Eckhoff

16. června 2014 Rubrika: Světoví designéři

Skandinávský design se pyšní čistými liniemi a jednoduchostí. Tento koncept postupně vytvářeli různí severští designéři, jejichž jména jsou dnes světoznámá. K formování novodobého skandinávského designu značnou měrou přispěl i norský designér Tias Eckhoff.

NOrský designér TIas Eckhoff Designové židle Bella

Tias Eckhoff je považován za jednoho z nejvšestrannějších norských designérů. Jeho návrhy přispěly k formování skandinávského designu, tak jak ho známe dnes. Navíc je považován za průkopníka průmyslového designu.

Norský otec zakladatel se narodil roku 1926.  V roce 1945 absolvoval na norské státní vysoké škole umění a řemesel s titulem v oboru keramického umění. Od roku 1949 pracoval pro společnost Porsgrunn jako umělecký vedoucí výzkumu a později jako konzultant. Pro tuto společnost navrhoval předřevším doplňky pro stolování a restaurační nádobí. Od roku 1957 si otevřel vlastní kancelář v Oslu, kde navrhnul několik řad příborů pro světoznámou luxusní značku Georg Jensen. V roce 1962 navrhnul také první příbory pro společnost Norstaal. Na žádost tehdejšího majitele společnosti Finna Henriksena byla tato sada nazvána Maya. Jeho designérskému umění podlehla i značka Stelton, která má v nabídce též příbory od tohoto mistra designérského cechu.

Jeho současnější díla lze zařadit spíše do nábytkového designu. V 70. a 80. letech navrhoval plastové stohovací židle a v roce 1995 navrhnul židli z tisové dýhy známou pod názvem Bella. I vzhledem k tomu, že 25. června oslaví 88 narozeniny se Tias Eckhoff těší dobrému zdraví a designérská múza ho také neopustila. Jen tak dál!

Štítky: Designéři

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ