Magazín: Průvodce styly bydlení - 2. díl

Průvodce styly bydlení - 2. díl

04. prosince 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

V předchozím dílu jsem vám představila 3 různé styly bydlení pro inspiraci. Dnes vám ukážu další 3 styly - tentokrát pořádně odvážné!

Africký styl bydlení
Africký styl bydlení. Zdroj obrázku: pinterest.com/pin/553168766700967747/

1. Africký styl

Jedním slovem ho charakterizuju: exotický. Díky tomuto stylu si do svého interiéru můžete přinést opravdové safary a exotiku, bez které se pravá Afrika neobejde. Na prvním místě je tu kvalita. To znamená, že opravdu kvalitní nábytek tu přečnívá nad kvantitou, proto tu můžete najít především masivní nábytek. A jaké dřevo konkrétně? Jelikož jde o africký styl, tak by to mělo být exotické dřevo, třeba oblíbené teakové.

Africký styl v interiéru
Africký styl v interiéru. Zdroj obrázku: pinterest.com/pin/493988652857033931/

Jak vypadají dekorace a zbytek interiéru?

Celkový dojem celého interiéru by měl být vzdušný - přesně jako africké večery, které jsou tím pravým osvěžujícím závanem místní atmosféry. Africká paleta barev se vyznačuje především škálou hnědých tónů, které jsou podpořeny jemnou pískovou barvou, kterou doplňuje okrová barva, která tu vyznačuje oheň a napětí. Ideálním nábytkem jsou originální stoličky zejména ty, které mají masivní nohy a sedák potažený kůží. Tím jsem naznačila další bod, kterým jsou vzory v podobě zvířecích kůží a textílie, které jsou inspirovány touto zemí. A dekorace? Představte si, že po cestujete po Africe. Jako dekorace tu můžete totiž využít různé přilby, nádoby na led, cestovatelské stoly, kompasy, lampy či mapy a různé rozkládací stolky.

Africký styl bydlení podle DesignOutlet

1. Obraz Elephant, 2. Dekorativní polštář Henna, 3. Dekorativní polštář s potiskem Sita, 4. Nádoba na led Cylinda Line, 5. Čajový svícen Cat, 6. Konferenční stolek teakový Celine

2. Retro styl

Tento styl je natolik zajímavý, že se tu nabízí otázka, zda se jedná o styl, který se vrací k dávným časům či jestli je to moderní styl. V dnešní době je tento styl natolik populární, že jde skutečně spíše o moderní retro styl bydlení, který se inspiruje šedesátými a osmdesátými léty. Interiér v tomto stylu je sice pestrý, avšak i přesto působí útulně a svěže.

retro styl bydlení
Retro styl bydlení. Zdroj obrázku: pinterest.com/pin/AZJsy6SOcmgzt2pYpagIhreqsl6sy4VPKG32wBhsHBsfTw6PxO9MddY/

Jak na takový styl?

Jelikož byly pro tuto dobu typické syté barvy, geometrická tvary a zejména hippie styl, můžeme tu najít i květinové vzory. Tyto vzory a barvy se objevují nejen na záclonách, různých dekorací a polštářích, ale také ve výmalbě interiéru. I v tomto stylu platí méně je více. To znamená, že se nepokoušejte kombinovat více vzorů navzájem - měli byste nesourodý interiér, který by rozhodně nepůsobil útulně. A doplňky? V tomto případě zkuste prohledat svou půdu, sklep nebo třeba nějaký bazar a najděte si dekorace, které budou mít nějaký svůj příběh a budou působit "opotřebovaně".

Retro bydlení podle DesignOutlet

1. Stolní hodiny Budík, měděný , 2. Lustr retro VITA Cuna, 3. Stolní lapmpa retro Gem, 4. Stolní lampa Harmonika, 5. Designová retro křeslo Atilla, 6. Skříň odkládací Mayflower

3. Finský styl

Tento styl je na první pohled přesný opak předchozích stylů, ale jedno mají společné - útulnost a svěží styl. V tomto stylu hrají hlavní roli doplňky a dekorace, jelikož je tento styl poměrně "prázdný", proto tu záleží na důkladném výběru všech dekorací a doplňků. I přesto si tento styl můžete přizpůsobit vlastním potřebám. Jelikož je Finsko známé pro lásku k přírodě a tradicím, naleznete tu mnoho přírodních materiálů.

Finské bydlení
Finský styl bydlení

Jak na to?

Dekorace a textilie tu jsou opravdu velmi rozmanité. Nabízí totiž obrouvskou škálu lněných a úpletových materiálů, kterými je Finsko známé. V tomto stylu můžete použít různé tapety, které mají jemnou texturu, popř. vystouplé vzory. Jelikož tento styl působí svěže, docílíte ho světlými barvami a většími vzory. Nábytek dbá na světlou texturu a zejména pohodlí. Pokud máte rádi ruční práce, jako je vyšívání a pletení z různých materiálů, vše tu upotřebíte. Typická jsou třeba proutěná křesla a závěsy, které tu značí soukromí.

Finský styl bydlení podle DesignOutlet

1. Stolní lampa Rotary, 2. Věšák nástěnný s 6 háčky Jute, 3. Dekorativní polštář pletený Tika, 4. Hrnek porcelánový s ouškem Labyrinth, 5. Jídelní židle Round s masivními nohami, 6. Konferenční stolek Alvin

Předchozí díl najdete v článku: Průvodce styly bydlení - 1. díl

Štítky: Dánsky design, Dánský nábytek, Design, Interiérové dekorace

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ